A szerelmem ezzel az étellel Izmírben született. Jó sok éve már, hogy Édesanyámmal üzleti úton voltunk kint a nagy török kereskedelmi központban (akkor még ment a családi business...).
Találtunk egy hangulatos éttermet a sétányon ahol szinte minden nap ezzel nyitottam a vacsorát.
Kis égetett kerámia edényben tálalták és mennyei volt.
Güvec: magát ezt a kerámia edénykét takarja. A törökök elég sok fajta ételt készítenek benne, az alap azonos, csak a húst cserélik. Van aki csirkét tesz bele, én rákosat ettem és csináltam most nektek.
A legnagyobb gondot a rák beszerzése okozta, de egy látogatás a METRO-ban ezt a problémát is gyorsan megoldotta... :)
Shopping list:
- 300 gr. koktélrák (minél több annál jobb, nyugodtan mehet bele fél kiló vagy több)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 2 paprika
- 1 TV paprika
- olaj, só, bors
- 3 paradicsom
- paradicsomlé vagy sűrítmény
- gomba
- darált füstölt paprika
Roppant egyszerű étel. Az olajra feldobtam a hagymát és a fokhagymát. Szépen üvegesre pirítottam, majd rászórtam a fél kiskanálnyi füstölt paprika örleményt. Rákerült az apróra kockázott paprika, ezt is puhítottam pár percig a gombával. Jött a paradicsom és a paradicsomszósz. Ezt hagytam összefőni. A lényeg, hogy a lé ellepje. Ha már puhák az összetevők akkor jöhet a fénypont, a rák!
A ráknak nem kell sok, kb 3 perc.
Most lett volna szükség a kis güvecekre, de ez nekem nem volt, így helyettesítettem a kerámia égetett "bögrékkel" amiben a hagymaleves szoktam tálalni. Tele mertem őket és bedobtam a sütőbe. 180 fokra kb 20 percre.
A végén megszórtam reszelt sajttal és hagytam hogy ráolvadjon.
Lehet tálalni, de óvatosan mert forró... Nos... majdnem izmírben éreztem magam újra :)
Ajánlom mindenkinek aki nem tudja mit csináljon a fagyasztóban lévő rákkal :)
Jó étvágyat!! :)