Talán mondhatom azt, hogy a barátok és némely kolléga között legendás híre van a méteres kalácsomnak. Sütöttem én már ezt Stockholmban a legjobb barátom szülinapjára, kenődött ez már fel egy tripla születésnapon a siófoki kikötőben a hajó orrára, le lett már grízesezve, de mindig megkapom, hogy csináljak már. Persze már odáig is eljutottunk vidám handulatban, hogy egy centivel lemérésre került, 80 cm... :))

A sütit receptjét Édesanyám mellett tanultam el, nálunk ez a süti mindig is egy ünnepi süti volt. Szóval eleinte betanított munkás voltam, én kevertem a tésztát, aztán lassan átvettem az egész készítését. Ez azóta is tart. 

Ami miatt ritkán készül, hogy jó pár órát elszöszölök vele (mondjuk sosem egy TV szakácsi rohanásban csinálom).

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg barna cukor
  • 4 tojás 
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl olaj
  • sütőpor
  • szódabikarbóna
  • 4 evőkanálnyi kakaó

Krémhez:

  • 1 l tej
  • puncs puding
  • vanília puding
  • 25 dkg vaj
  • 10-15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál jó rum

IMG_1970_1.JPG

Tészta:

A 4 db tojást szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a cukorral. Lehet használni porcukrot és sima répacukrot is, de én a barnát favorizálom. Jó sokáig keverem géppel míg már nem (nagyon) recseg a cukor. Ez kb. 10-12 perc. Majd szépen egy feles pohár segítségével elkezdem adagolni a meleg vizet. Fél deci víz, fél deci olaj. Ha megvan a három kör akkor bekerül a fél zacsi sütőpor és az egy kiskanálnyi bikarbóna. Ezt is összedolgozzuk. Végül a lisztet is elkezdem adagolni. Folyamatosan keverem közben, összességében kb 30 percig.

IMG_2092.JPGAmikor már szépen összeáll akkor a tojás fehérjét egy csipet só mellett a legnagyobb fokozaton felverem. A fehérje ugye úgy jó ha fejjel lefelé tartva az edényt meg sem moccan. :)

IMG_2093.JPG

Beledologzom a fehérjét, majd kettéválasztom a tésztát. Az egyikbe egy szürőn keresztül beleteszem a kakaót majd ezt is elkeverem.

A már előkészített, vajazott és lisztezett őzgerinc formákba öntöm a két tésztát.

A sütéssel az utóbbi időben mindig bajom van. Előmelegített sütőbe kerül, az elején mindig figyelek arra, hogy húzza fel. Szépen fel is jönnek, a badacsonyi hegyet idéző formát öltenek. Jó 50 perc sütés után lekapcsolom és bent hagyom egy kicsit. Hiába mert összeesik. Régen mindig le kellett vágni mert olyan magas volt. Ergo itt meg kell találnom a régi formám. :)

Töltet:

Ameddig a tészta hűl addig szépen felfőzöm a két fajta pudingot. (4 dl tejet elkezdek melegíteni, addig csomómentesen elkeverem a port 1 dl tejjel, Amikor már meleg a tej beleöntöm a keveréket. Lassú tüzön folyamatos kavarás mellett szépen megfőzöm).

Kihűtöm a pudingokat is. 25 dkg vajban elkeverem a porcukrot és szépen összedolgozom géppel. A krém egyik fele bekerül a puncsos a másik a vaníliás pudingba. Ezeket külön-külön elkeverem. A puncs mellé kerül 4 evőkanál rum is. 

IMG_2094.JPG

Összeállítás:

A kihűlt tésztát szépen felszeletelem. Segítségre van az őzgerinc forma mintázata. Hogy szép legyen felváltva kenem meg a tésztát a krémmel. Fehér tészta, puncs krém, csokis tészta, vanília krém. Így megyünk sorba. Ha megvan, nyakon öntjük olvasztott csokoládéval. 

IMG_1985_1.JPG
Ferdén szeleteljük, így lesz szép színes egy szelet. 

Jó étvágyat kívánok és Boldog, békés karácsonyt! :)

Címkék: tej olaj puncs tojás víz vanília kakaó szódabikarbóna puding vaj sütőpor liszt rum porcukor barna cukor méteres kalács

A bejegyzés trackback címe:

https://gastroland.blog.hu/api/trackback/id/tr365707223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása