Az oldalassal nem mindig volt felhőtlen a viszonyom. Amióta az eszemet tudom a családban azonos módon / recept alapján készül. Régebben megettem, de nem voltam annyira oda érte.
Az utóbbi pár évben megszerettem. Hidegen, vagy éppen melegen, mindegy. A megszeretéssel párhuzamosan kezdtem el "ábrándozni" azon a verzión ami a családi recepttől merőben szokatlan, mocskosul ragadós, cuppogós verzió.
Shopping list:
- 6 db oldalas (szépen bordánként felvágva)
- 5 ek ketchup
- 3 ek szójaszósz
- 3 ek chilliszósz
- 1 ek worchester szósz
- 3 ek méz
- 2 ek whisky (óó igen, whisky! :) )
- fél fokhagyma
- kevéske gyömbér
- fél késhegynyi füstölt paprikapor
- só és bors
Az oldalast ( a házi a legjobb) bordánként feldaraboltam, sóztam, borsoztam. Serpenyőben forró zsíron megsütöttem. Hirtelen, hogy az ízek bent maradjanak. Ezek után ment a sütőbe, ahol kb 45-50 percet töltött 160 fokon.
Közben elkészítettem azt, amitől ugye megnyaljuk majd mind a tíz ujjunk. Kis lábosba összekevertem a ketchupot, szójaszószt, chilliszószt, worchestert, mézet, belenyomtam a fél fokhagymát és belereszeltem a gyömbért. Folyamatos keverés mellett lassú tűzön hagytam rottyanni. A whisky elég ha a végén kerül bele. A füstös ízt két módon tudjuk becsempészni, vagy ha a whisky bourbon vagy a fent is említett füstölt paprikaporral.
Az oldalasokat megforgatjuk a szószban, és visszatesszük még 15-20 percre immáron 180 fokon.
Még Édesapám is elégedetten nyugtázta a végeredményt, remélve a folytatást... :)
A szalvéta természetesen kikerülhet az asztalra, de ha nincs vendég, csak magunk vagyunk vétek lenne abba törölni ezt a fenséges szószt ujjainkról!! :)
Köret:
A héten le lettem szúrva, hogya köret elkészítésének módját nem osztom meg. Nos, ehhez készült krumpli, amit elsőnek mindig megfőzök (nem teljesen) majd megsütöm.
A lényeg itt nem ez volt, hanem a jégsaláta amit elkockáztam és összekevertem majonézzel, ketchuppal és worchesterrel.
Jó étvágyat!