Mostanában sokszor álmodoztunk arról, hogy nyitni kellene egy tradicionális brit / angol pubot a városban. Ahogy az a nagy könyvben meg van írva, szőnyeggel, faberakással na meg focival és sok sörrel. :)
Ennek még nincs itt az ideje, de nézzünk addig is egy olyan kaját, ami ott tutti lenne.
Pulykahúsos szendvics, rögtön két verzióban, édesburgonya körettel
Előkészületek:
Dobjuk be a sört a hűtőbe, hogy mire elkészül a kaja addigra kellemesen hűs legyen ezen a tavaszi napon. A lejátszóba pedig állítsuk be Oliver Schories live szettjét a Paradisoból.
A főzés jó zenével az igazi... :)
Gyorsan fussuk át a hozzávalókat:
Meg is vagyunk. :)
A körettel kezdünk. Megpucoltam az édesburgonyát. Vékony csíkokra vágtam, majd ezeket is felcsíkoztam. Egy tepsit lefedtem sütőpapírral, rászórtam a burgonyát. Megsóztam és meglocsoltam oliva olajjal. Átforgattam és 160 fokon bedobtam sütőbe.
A pulykám fagyasztott volt, de a kellemes napsütésben rögtön magához tért... :) A pácba került egy evőkanál ketchup és egy evőkanál méz, meglocsoltam tabascoval (kb egy kávéskanál) és facsartam bele egy kis citromot. Egy kis só és bors.
A pulykát két részre vettem és felszeleteltem. Az egyik adagot beleforgattam a pácba a másikat megsóztam, borsoztam.
A szendvics másik felét első gondolatból kéksajt mártással akartam megcsinálni, de kéksajt nem volt itthon és a "sarki" zöldségesnél se, így a Mizo "zorba" krémfehérsajthoz nyúltam. Egy kis adagot összetörtem egy villával, került bele egy gerezd fokhagyma és némi bors. A só senkinek se jusson eszébe, mert így is bitang sós... Ebbe is ment egy kis citrom és egy kevéske tej. (a főzőtejszín átverés a képen... tejföl lett volna az igazi, de az nem volt)
A burgonya közben jól haladt. Hagytam 40 percet sülni, majd bekerült a pulyka is. További 20 perc és mind a kettő elkészült.
A serpenyőben a már reggel is használt prágai sonkát impozáns csíkokra vágva megsütöttem, ezt most éppen szőlőmag olajon...
Kezd összeállni a kép, így fogtam a baguette-nek becézett tescos valamit és ketté vágtam, majd ezeket félbe.
Az egyik alját megkentem a fehérsajtos a másikat a mézes-ketchupos mártással. szépen ráfektettem a sült sonka csíkokat, majd ráhalmoztam a pulykát. A mézes-ketchuposra került még 4-5 szelet sajt, a natúrra még egy kis fehérsajt mártás.
Visszadobtam a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon mind a kettőre. A baguette tetejét is bedobtam mellé, hogy kicsit megkapja a sütő.
Tényleg csak pár villám perc és vehetjük is ki. A sajt szépen ráolvadt, így megszórtam mind a kettőt rukkolával, egy kis felszeletelt paradicsommal és kaliforniai paprikával.
A hűtőből előkaptam a sört és lehet is enni... :)
Édesburgonya köret:
- - fél édesburgonya
- - só
- - oliva olaj
Mézes-ketchupos pulykás szendvics
- pulyka
- 1 ek méz
- 1 ek ketchup
- 1 kk tabasco
- só
- bors
- citromlé
- prágai sonka
- 4-5 szelet trappista
- rukkola
- kaliforniai paprika
- paradicsom
- baguette
Fehérsajtos pulykás szendvics
- pulyka
- só
- bors
- krémfehérsajt vagy kéksajt
- citromlé
- fokhagyma
- tejföl
- prágai sonka
- paradicsom
- rukkola
- baguette
És egy kis ír zene :)