Helló helló!
Egy éves lett a blog. Épp 20.09 van és 2013-ban pont ekkor került ki az első recept az oldalra. Kék kagylós spaghetti.
Akár szó szerint is idézhetném, hogy is indult a mai reggel. Irány Budaörs. A METRO és bevásárlás. Igaz nem korán reggel, a halpiacra már be se néztem, és igen, már gyatra volt a kínálat. Mázlim volt, mert lazac azért még volt, de se kagyló, se tintahal, se rák... így maradt a polip:
Könnyed vacsinak készült, így nem is spiráztam túl. Ime a shopping list:
- 25 dkg polip
- 1 gerezd fokhagyma
- negyed vöröshagyma
- 1 teáskanál oregano
- 2 babérlevél
- 2 dl fehérbor
- só és bors
- chili
- olivaolaj
- menta
- citrom és annak héja
- kakukkfű és méz
Szerencsére konyhakész volt a polip, így nem kellett sokat bíbelődni vele. Leforráztam, majd a fej és lábak közötti részt levágtam (ahol a szem is figyel), ez ment is a kukába. A lábak részénél kifordítható lett a kis nyílása, ami gyönyörűen ki is jött egy az egyben. Szigorú szemmel még eltávolítottam ezt azt, de nagyjából meg is voltam.
Nagy lábosba öntöttem egy kis olivaolajat, beleszórtam a felkockázott hagymát és fokhagymát. Megszórtam az oreganóval, babérlevéllel, menta levéllel és a chilivel. Rákerült a só és bors, majd meglocsoltam a fehérborral. Erre került rá egyben a polip és nagyon lassú lángon 30 percet pároltam. Igen, 30 percet.
Amikor ezzel megvoltam akkor kiraktam a deszkára. Serpenyőben olajat melegítettem, és közben felkockáztam a polipot. Összekevertem kis olivaolajjal és a maradék chilivel. Nagy lángon elkezdtem sütni.
A főzőléből kimertem egy kiskanállal és elkevertem mézzel, majd a kakukkfűt ecsetként használva megkentem vele a polipot. 3 percig sütöttem.
A saláta tetejére halmozva tálaltam.
Jó étvágyat!