A hétvége egyik szépsége az, hogy az embernek van ideje nyugodtan reggelizni. Nem a monitor előtt, hanem megadni a módját, nyugalomban. Nem hiába hódit a villásreggeli avagy a bruch. Ha egy kiadós és finom reggelit akarunk elfogyasztani, akkor arra tökéletes opció lehet a közel-keleti Shakshuka.
Normális esetben ez egy hús nélküli reggeli, ami nagyon hasonlít a mi lecsónkra, de természetesen ide is igaz a gasztronómia egyik alap mondása, hogy csak a képzeleted szab határt annak, hogy milyen módon készíted el az ételt. Én például hússal csináltam meg.
Shakshuka
Shopping list:
- 0,5 kg darált marhahús
- 1 hagyma
- 2 fokhagyma
- 1 kápia paprika
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 TV paprika
- 1 paradicsom
- 1 konzerv paradicsomszósz
- kömény
- paprika
- só
- bors
- cayenne bors
- chili
- petrezselyem
- 4-5 tojás
Elkészítése:
A hagymát és a fokhagymát finomra vágtam. A paprikákat és a paradicsomot felkockáztam, a fűszereket előkészítettem.
Egy serpenyőben olajat hevítettem majd a hagymát lassú tűzön pirítottam. Amikor már kellően üveges volt akkor mellé dobtam a fokhagymát is. Megszórtam pirospaprikával, majd beleforgattam a darált húst. Folyamatos kevergetés mellett pirítottam össze az összetevőket. Amikor már bebarnult a hús akkor fűszerezhetjük, kömény, só, bors, cayenne bors, chili. Rászórtam a paprikákat, és így még kapott kb. 10 percet. Ezek után jöhetett a kockázott paradicsom és a szósz. A fűszerekkel mindenki saját ízlése szerint bánjon. Amikor összerottyan a paradicsommal akkor kóstoljunk és ami hiányzik az ízlésünknek abból pótoljuk a kezdő mennyiséget.
Végül, jön mindennek a koronája. Üssünk fel 4-5 tojást a paradicsom tetejére. A fehérjét célszerű óvatosan megkevergetni, de ha hagyjuk akkor szépen egyben maradhat a tojás a tetején. Én csak a sárgáját szerettem volna kihangsúlyozni, ezért is kevergettem meg a fehérjét egy kés hegyével.
Tálalás előtt szórjuk meg petrezselyemmel, köretnek én a pitát javaslom mellé.
Dús, laktató reggeli (főleg a hússal) ami után mindenki mehet kapálni a kertbe! :))
Ha hús helyett padlizsánt vagy mondjuk cukkinit tennénk bele, akkor hajrá! Jó alaposan át kell grillezni a zöldségeket és utána lehet bekeverni a serpenyőbe.
Jó étvágyat mindenkinek!
Éljenek a hétvégék! :)