Az a baj ezzel a karácsonnyal, hogy iszonyat sokat főzünk és iszonyat mértékben hisszük azt, hogy bezabálunk. Pedig mi Faterral tuti, hogy kevesebbet eszünk most, mint hétköznapokon, csak eltelünk. Mivel marha sokat főzünk, így most alsó hangon két recept lemaradásban vagyok...
A mai ebéd receptjét osztom meg veletek. Gyors, egyszerű mint egy pofon (a helyes pofon kivitelezése látható a linken. :d ).
Előkészítés: 5 perc
Sütés: 30 perc
Lazac:
Szépen mossuk meg. A bőrét kapargassuk át egy jó késsel. Mossuk meg újfent. Ha ez is megvan kb 5 cm-es szeletekre vágjuk fel, irdaljuk be a bőrét. Készen is áll.
Fogok egy tepsit, teszek bele egy ív sütőpapírt, erre fektetem a halat. A sütőt közben 180 fokra bekapcsolom.
Nagy szemes tengeri sóval szórom meg mind a két oldalt, finoman (hogy a hús ne sérüljön) belepofozom a húsba. Fordítsuk a bőrére, következik a hús fűszerezése. Átnyomok négy gerezd fokhagymát, ezzel megszórom, majd meghintem majorannával. Fogok egy citromot és egy reszelőt, a citrom héját lereszelem. Ezeket is finoman belapogatom a lazacba. Végül a fél citrom kifacsart levével meglocsolom.
Megfordítom a szeleteket, hogy a bőre legyen felül, erre őrölök borsot. Kis házi vajat vékony szeletekre vágok és a lazac mellé teszem a papírra. Egy másik kis szeletet megmelegítek és folyós állapotban megkenem vele a lazacot.
Kész. Irány a sütő. 25 perc alatt megsül, további 5-6 percet pirítok rajta 250 fokon.
Karácsonyra mi mindig majonézes, lilahagymás krumplisalátát csinálunk. Ez lett a köret mellé.
Egyszerű, gyors és isteni finom.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
- kb 1 kg lazac
- tengeri só
- bors
- 4 gerezd fokhagyma
- majoranna
- fél citrom leve és lereszelt héja
- házi vaj