Hagymaleves.
A kedvenc leveseim közé tartozik. A Jamie féle recept alapján most csináltam első alkalommal. Egy tejszínes verziót szoktam csinálni, majd annak a receptje is következik... egyszer... :)
Na de most nézzük a mostani ígyenc verziót :)
A főzésben sok esetben alap tézis, hogy egy fajta étel attól lesz jó, hogy minél többféle összetevőt főzünk bele.
Igaz ez a halászlére, a zöldséglevesre és… igen a hagymalevesre is! :)
Nekem most lilahagymám, póréhagymám, vöröshagymám és fokhagymám volt. Az íze miatt egy kis metélő is került bele.
Amit én felhasználtam:
- 4 fej vöröshagyma
- 4 fej lilahagyma
- fél póráhagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- diónyi vaj
- 4 zsályalevél
- tengeri só / bors
- metélőhagyma
- hús alaplé
- Tabasco szósz
- reszelt sajt
Fogtam a fokhagymát és feldaraboltam, egy gerezdet félbe vágtam vagy harmadoltam. Egy nagy, vastagaljú lábosba nagyon lassú tűzön feltettem egy kevéske házi vajat. Beleszórtam a fokhagymát, két zsálya összetépkedt levelét és a felaprózott metélőhagymát.
Lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett hagytam egy kicsit, hogy az ízek egymásra találjanak. Az előre felszeletelt 8 fej hagymát és póréhagymát beleöntöttem a lábosba. Jó alaposan átkavartam. Megsóztam és megborsoztam. Hagymaleveshez én alapvetően fehérborsot használok, de ebbe őröltem egy kis feketeborsot is a látvány miatt.
Lefedem és lassú tűzön kb. 40 percet hagyom, hogy puhuljon az isteni hagyma. 10-15 percenként átkavarom, összerázom.
Párhuzamos tűzön főtt közben a hús alaplé. Amikor a hagyma már kellően puha lett felöntöttem kb 3 liternyivel. Hagyjuk, hogy felforrjon. Ha ez megvan kapcsoljuk vissza a gázt és tudunk még sózni borsozni. 15-20 perc és kész is van.
Fogtam egy stílszerűen hagymaleves receptet tartalmazó leveses bögrét (több is volt de Édesapám lelkesen töri őket :) ) és egy nagyobb bögrét. Két szikkadt kenyérre reszeltem sajtot és megöntöztem pár csepp Tabasco szósszal.
A levesbe is reszeltem sajtot. A sütőt grill fokozatra állítottam és szedtem levest a két bögrébe. Rátettem a két kenyeret és irány a sütő. Megvárjuk míg szépen ráolvad a sajt és tálalhatjuk is.
Arra persze figyeljünk, hogy ne égjen rá a bögrére a kezünk! :)
Jó étvágyat!